3D MOZI AZ EGRI VÁRBAN!

3d_mozi_vrban_470

Az IMAX mozikból ismert stereo 3D technikával működő 40 férőhelyes mozitermet az AEnima Computer Grafikai Stúdió (az első magyar 3D-animációs film, az Egon & Dönci alkotógárdája) 2009. június 20.-tól üzemelteti az egri várban.

Ez a kezdeményezés egyedülálló a tekintetben, hogy a mozi üzemeltetője a mozi tartalomszolgáltatója is egyben
A jelenleg látható – és a későbbiekben is folyamatosan bővülő - film az 500 évvel ezelőtti Magyarország végvári világába kalauzolja a nézőket, akik mintha egy hatalmas ablakon keresztül tekintenének vissza a régmúltba, bepillantást nyerhetnek a középkori város mindennapjaiba.

A valós 3D animációra épülő rendkívüli képi világ tudományos igényességgel és hitelességgel párosul. Ez az alkotás a tényleges történelmi valóságot szeretné bemutatni, nem kisebbítve ezzel az Egri Csillagok című regény és az abból készült kalandfilm jelentőségét. Filmünkben az ostromkori várost és a fölötte magasodó várat a legpontosabban igyekszünk modellezni. A korabeli ábrázolásokat és a legújabb régészeti eredményeket felhasználva készült el a domborzat, a középkori városkép és a térképszerűen hű utcahálózat, amelyre egyenként kerültek fel a virtuálisan felépített házak, templomok, paloták, bástyák és tornyok.


Az 1552 című előadás az egri várban, az Ispotály pincében tekinthető meg!

http://www.egrivar.hu/3d_var/mozi.html 

 

Egri Csillagok

egri_csillagok_470 

http://egricsillagok.lap.hu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agria Nyári Játékok

agria_jtkok_470Eger kiemelkedő szépségű helyszínein idén is népszerű operett- és musical előadások, tánc és zenei koncertek várják a helyi közönséget és a városunkba látogató turistákat.

http://www.agrianyarijatekok.hu/agria-nyari-jatekok-2011/

 

Végvári Vigasságok

vgvri_vigassgok_02

A Dobó István Vármúzeum az egri vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszik feleleveníteni. 1996-tól kezdődően minden év júliusának utolsó hetében rendezzük meg a Végvári Vigasságok történelmi fesztivált.

 

http://egrivar.hu/aktualis.html#vegvig

 

 

 

Bormajális

bormajlis_01 

Tavaszi bor-seregszemle, melyen az Egri Borvidék borászainak kiváló nedűit megkóstolva igazi „majálisi hangulat" jellemzi e rendezvényt.

Helyszín: Eszterházy tér

 

http://www.egrihegykozseg.hu

 

 

Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján

bikavr_feszt 2019. évben már 23. alkalommal rendezi meg Eger város az "Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján'' rendezvényt Eger Város Hegykössége.Az Érsekkertben sátrakban kínálja 36 egri borászat különböző évjáratú minősített Egri Bikavérét, melyhez neves egri éttermek készítenek "egries" ételeket.
A kultúrált borfogyasztást igényes gasztronómia kíséretében úgy mutatják be a borászok és vendéglősök, hogy mindenki számára érezhető legyen az Egri Bikavérek sokszínűsége, de mégis egységes ízharmóniája.

Helyszín: Érsekkert (Népkert)

Időpont: 2019.07.11-14

http://www.bikaverunnep.hu/

 

 

 

 

Termálstrand és Törökfürdő

termlstrand_s_trkfrd

A Termál- és Strandfürdő 5,3 hektáros területen hét medencével, termál - és gyógyvízzel várja a vendégeket.
A város épített és természeti öröksége a világ minden táján ismert. Büszkék vagyunk történelmünkre, s mindent megteszünk azért, hogy mások is megismerjék Egert és különlegességeit.

http://www.egertermal.hu/

 

 

 

Város a város alatt

vros_a_vros_alatt_470

Az egykori érseki pincerendszer az ország 7 építészeti csodájának egyike.

http://www.varosavarosalatt.hu

 

 

 

 

 

Történeti Tárház

trtneti_trhz Eger műemlékekben gazdag környezetében található a különleges hangulatú kiállító terem, melyben Tóth Sándor magángyűjteménye található.
A kiállítás elődeinek fegyvereit hivatott bemutatni, az őskortól a szabadságharcig. A lő-és szálfegyverek, szablyák, kardok és egyéb kiegészítők 20 db vitrinben foglalnak helyet. A bemutatott fegyverek egyedisége és eredete minden gyermek és felnőtt figyelmét felkelti.
 
http://www.tortenetitarhaz.hu
 
 
 
 

Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-Ház

kopcsik_marcipnia 

Eger történelmi belvárosában megnyitotta kapuit Magyarország "legédesebb" kiállítása a Kopcsik Marcipánia.
Szintén ez az épület ad otthont a Harangöntő emlékszobának is.
 
 
 http://www.kopcsikmarcipania.hu
 
 
 
 
 

Tűzoltó Múzeum

tzolt_mzeum_470

 

A Tűzoltó tér 5. szám alatt, a régi tűzoltó laktanyában 1999. szeptemberében, az egri tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulóján nyílt meg az egri Tűzoltó Múzeum.

 

http://www.tuzoltomuzeum.hu

 

 

Kis Zsinagóga

kis_zsinagga_02_470 Az egri Kis Zsinagógában a kortárs művészeti galéria és közösségi tér ötletét egy részről fiatal egri képzőművészek, más részről a kulturális területen működő egri Part Egyesület vallja magáénak.

http://kiszsinagoga.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=31

 

 

Zsinagóga Galéria

zsinagga_galria_4701889-től 1902-ig épült az ortodox zsinagóga. 1944-ig, a deportálásig használták templomként.1945 után kb. 50-ig a hazatérő egri zsidóság itt tartotta vallási szertartásait.A Zsinagóga épülete a nyolcvanas évek közepéig üresen és kihasználatlanul állt. Ekkor városi tulajdonba került, a város pedig bérbe adta kereskedelmi célokra. A '90-es évek végén felújította az egri önkormányzat, 2004 nyarától a Művészetek Háza Eger Kht. kezelésébe adta. Az intézmény kiállítóhelyként hasznosította. 2007-ben a Pákh-féle Munkácsy-gyűjtemény fogadására jelentős átalakításon esett át a kiállítóhely: modern világítás- és biztonsági rendszert építettek be, az installáláshoz pedig paravánsort húztak az ablakok elé. Ezután már csak nívós kiállítási anyag kapott helyet az épületben: Székely Bertalan, Vasarely, Picasso, Dürer alkotásai.

http://www.mheger.hu/zsinagoga_galeria.php

 

 

 

Sportmúzeum

sport_mzeum_470 A múzeum a Megyeháza egykori börtönépületében kapott helyet. Az épület belsõ szerkezeti felépítése és megvilágítása különleges hangulatot teremt a látogatóink számára.
Az alapítványi múzeum 1993-tól áll nyitva.
A Budapestin kívül egyetlen hivatalos miniszteri engedéllyel működő múzeum.
106 személyi és csapat relikvia olimpiai bajnokoktól és helyezettektől.
"Olimpiai fáklyagyűjtemény, köztük az 1936-os berlini fáklya is".

http://egrisportmuzeum.kisbiro.hu/index.php

 

 

Szemfényvesztő

szemfnyveszt_killts_02_470 Ez egy különleges kiállítás, ahol a vakok világát mutatjuk be teljes sötétségben. Vendégeink - vak, illetve látássérült tárlatvezetõk segítségével - valós élethelyzetek szimulálásával megismerkedhetnek az Õ életükkel.
Minden látogató kap egy fehér botot, mely segíti õt a tájékozódásban.


http://szemfenyvesztes.uw.hu/index.html